Prezentare e-Factura

Avand in vedere contextul economic si politic actual, prin implementarea portalului e-factura de catre Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, se urmareste sustinerea cresterii economice si dezvoltarea digitalizarii.

RO e-Factura faciliteaza interactiunea cu institutiile statului, permite transmiterea si receptionarea datelor in timp real si, de asemenea, contribuie la combaterea fraudei si a evaziunii fiscale.

Inscrierea sau renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura se efectueaza prin depunerea formularului 084 de catre operatorii economici.

Conectarea operatorilor economici in sistemul e-Factura se realizeaza prin intermediul certificatului digital calificat, utilizat in vederea accesarii Spatiului Privat Virtual (SPV).

Sistemul de facturare electronica (e-Factura) devine obligatoriu de la 1 iulie 2022 in relatia dintre firme si institutii ale statului, in cazul societatilor care au ca obiect de activitate comertul cu produse cu risc fiscal ridicat: legume, fructe, radacini si tuberculi alimentari, alte plante comestibile, bauturi alcoolice, constructii noi, produse minerale (apa minerala naturala, nisip si pietris), imbracaminte si incaltaminte.

Facturile se vor transmite in portalul e-Factura in format de tip XML.